Terra i calç

Terra i calç jordi 17/11/2023
Avantages de
Construir amb terra

El fang com a material de construcció ha perdut la credibilitat a causa de la ignorància de les seves àmplies possibilitats, fins al prejudici de ser considerat “material dels pobres” o material poc consistent en part a causa del seu tractament descuidat i inadequat en les seves formes més conegudes: el tapial o la terra apperada a la terra i Adobe. Tanmateix, tractat i barrejat adequadament, és difícil trobar un material tan complet, sostenible i eficient com la Terra.

En la bibliografia específica de Centre Da Terra, Associació per a l’estudi, documentació i difusió de la construcció amb la terra, podeu trobar una extensa bibliografia sobre el tema.

Fonts:

  • Foto 1: David Easton (Arquitecte i enginyer pioner nord -americà en aplicació de la construcció amb Tapial a finals dels anys 70) a la construcció del fotògraf Peter Menzel, Napa, Califòrnia. Extret del llibre: Arquitectura de Terra Ou o Future of Uma Tradiqueção Milenar. Europa-Terceiro Mundo-Estats Units. Fundação Calouste Gulvenkian. José de Azeredo Perdigão
  • Building with earth. Design and Technology of a Sustainable Architecture. Gernot Minke. Disponible en: http://fopestudio.wordpress.com
  • Centro da Terra
Diferències
Calç vs Ciment

Si analitzem la calç com a material de construcció sostenible, és inevitable preguntar -nos què difereix del ciment que estem utilitzats. A la secció següent es fa una comparació entre ambdós materials, destacant els avantatges i els desavantatges de tots dos.

Es tracta de materials molt diferents i, tot i que és cert que sense el ciment Portland no podrien haver construït moltes de les obres arquitectòniques actuals més representatives, la calç és molt més compatible amb els criteris de restauració de monuments arquitectònics.

La taula següent mostra els avantatges i els desavantatges de la calç i el ciment com a materials de construcció.

Calç Ciment
Compatibilitat amb estructures històriques No
Absència d'alcalis solubles No
Reconstrucció autògena de les esquerdes No
Elasticitat i treballabilitat No
Alta resistència a la compressió No
Retenció hidràulica No
Porositat i permeabilitat No
Economia en la fabricació No
Resistència al sulfat No
Presa ràpida No
Lent enduriment No
Ecologia de producció, ús, disposició No
Versatilitat d’ús per al medi ambient No
L’ús de mà d’obra altament qualificada No
Facilitat d’aplicació de pigments No

La taula següent mostra alguns dels elements presents als ciments i la seva acció contra materials de construcció tradicionals.

Es tracta de materials molt diferents i, tot i que és cert que sense el ciment Portland no podrien haver construït moltes de les obres arquitectòniques actuals més representatives, la calç és molt més compatible amb els criteris de restauració de monuments arquitectònics.

La taula següent mostra els avantatges i els desavantatges de la calç i el ciment com a materials de construcció.

Fase Fòrmula Quantitat Degradació potencial
Aluminat de tricium C3A 3-10%
10.03%
Reacciona amb sulfats i l’aigua d’aigua resultant i provocant el deteriorament de morter, maons i pedres.
Tetracalcium Aluminoferiti C4AF 8-10%
08.10%
Reacciona amb el guix que provoca expansió.
Sulfats SO4 2-7%
07.02%
Contribueix a l’atac de sulfats.
Alcali Na2O, K2O 1-3%
03.01%
Reacció associada a la presència d'alcalis en ciment i de sílice amorfa o de lent deficient en alguns agregats. El fenomen també és conegut com la reacció alcali-Syly (reacció alcali-sylip o ASR).
Guix CaSO4 2-9%
02.09%
Sense perjudici per a l’expansió, produeix eflorescències.

Veiem, doncs, que la calç és més compatible en la restauració de monuments arquitectònics a causa del contingut d’elements perjudicials per a ells als ciments. D’altra banda, el ciment té una major resistència i precisió de la feina menys qualificada per al treball, de manera que es redueix el cost econòmic del seu ús.

En els processos de fabricació, el ciment és més contaminant i no és reciclable, a més de no absorbir posteriorment el diòxid de carboni al llarg de la seva vida útil com ho fa, de manera que és un material menys sostenible. D’altra banda, malgrat el seu important impacte ambiental, té la capacitat d’aprofitar la radiació solar mitjançant la inèrcia tèrmica a causa de la seva gran calor específica.

Pel que fa a les seves aplicacions, els morters de calma pura presenten alguns avantatges. (ANCADE, 2008)

  • Bona plasticitat i treballabilitat, ja que la calç embolcalla la superfície entre els agregats evitant la fricció i la millora del lliscament.
  • Absència de retracció a causa de l’estabilitat volumètrica contra la humitat.
  • Adaptació a les deformacions i el baix risc d’esquerdes per la seva elasticitat
  • La permeabilitat del vapor d’aigua per la seva porositat per permetre la carbonatació de l’òxid de calci, que confereix transpirabilitat i prevé condensacions, a més de proporcionar un bon aïllament tèrmic i acústic.
  • No provoca eflorescències ja que no conté sals solubles
  • Permet realitzar capes més primes que els morters de ciment
  • Garantien el segell i l’estuc
  • Resistència a la penetració de l’aigua de pluja
  • Desinfectant i fungicida natural a causa de l’alcalinitat de la calç
  • Igniphugo, no produeix gasos tòxics
  • Una major adhesió, plasticitat, permeabilitat al vapor, disminució de les eflorescències, menor retracció i esquerdament.
  • Com més gran sigui el contingut de ciment en menor mesura, aquestes qualitats seran apreciables, alhora que augmentarà la resistència mecànica del morter.

En conclusió, la calç i el ciment són materials que històricament s’han subministrat els uns als altres, però la seva composició i comportament físic i químic els converteix en materials molt diferents, de manera que cadascun d’ells serà més adequat que l’altre segons els requisits de cada cas.

Autora: Alba Pérez en Fórum Ibérico de la Cal

Bibliografia: Foro Italiano della calce; (ANCADE, 2008)

Construcció antiga i clar exemple de la incompatibilitat de morters tradicionals i moderns.

Skip to content